SeneCura SeniorCentrum Modřice

Splněné roční přání - návštěva knihovny

Říká se, že měsíc knihy je březen, ale pro nás, aktivizační pracovnice Moniku, Kristýnu a Adrianu a šest našich klientů, se měsícem knihy stal duben. Naše klientka paní Vykypělová byla zamlada velkou čtenářkou. V současnosti už, bohužel nemá tolik síly, aby v rukou delší dobu udržela knihu, tak si teď raději pročítá časopisy. I přesto si přála navštívit nějakou hezkou knihovnu.

Paní Vykypělová se narodila v Brně a  bezmála devadesát let žila v centru Brna. Měla velmi zajímavé zaměstnání, pracovala jako návrhářka reklam. Měla na starosti aranžování výloh a všech věcí, které souvisely s reklamou. Což v té době bylo velmi neobvyklé zaměstnání.

V pátek jsme se rozhodly, že paní Vykypělové splníme přání a radost uděláme i dalším pěti klientům. Po snídani jsme se nachystaly a vyrazily jsme na zastávku veřejné dopravy. I když jsme s sebou vezli dva klienty na vozíčcích, pan řidič i další cestující v autobuse byli velmi ochotní a umožnili nám větší komfort k přepravě. Uvolnili nám prostor určený pro kočárky a vozíky. Na náměstí v Modřicích jsme za pomoci milého řidiče beze spěchu a stresu vystoupily z autobusu a zamířily  ke knihovně. Všichni jsme byly  unešení ze zeleně a úpravy parku před knihovnou, také jsme si chvilku na lavičkách odpočinuly.

To už nás z okna zahlédla paní knihovnice a přišla nás přivítat. Další milý člověk v pořadí, říkaly jsme si v duchu. Paní knihovnice nám ukázala systém uspořádání knih, provedla nás po místnostech knihovny a také nám ukázala řazení podle žánrů. Pak už jsme dostaly  prostor k listování v  knihách, které nás nejvíce zaujaly. Myslím si, že ženy jsou od přírody zvědavé, tak nám neunikl žádný zajímavý titul, např. „Nejvíc sexy muž“ se líbil hlavně paní Zikmundové.

Dále jsme si prohlédly knihy o Jižní moravě, tam nás  zaujaly hlavně krásné obrázky fauny a flóry. Také jsme zabrousily do detektivní oblasti, to má zase v oblibě paní Hrubá a taky nás zaujalo  pár romantických titulů. Čas nám rychle uplynul a my jsme se musely vydat na zastávku abychom stihly autobus. Cestou nás potkal další milý muž, který podaroval naši výpravu miskou červených jahod. Musely jsme si všichni upřímně říct, že tolik fajn lidí v jednom dni už jsme dlouho nepotkaly.  Jahody nás v nezvykle horkém dubnovém počasí opravdu osvěžily. Za pár minut přijel autobus a v něm další milý řidič, který nás bezpečně dopravil na zastávku k našemu SeniorCentru.

Všechny klientky byly spokojené a zvláště paní Vykypělová, která nám několikrát děkovala, že jsme jí splnily její přání.
Bylo to jednoduše moc hezky strávené páteční dopoledne se splněným přáním.

 Další článek