SeneCura SeniorCentrum Modřice

Vesničko má přestavovaná za účasti autora Ing. Jana Krumla autor. arch. aneb návštěva modřického muzea

Modřičtí klienti při slunečném počasí vyrazili do tamního muzea, které je od domova vzdálena cca 700 metrů. Navštívili tam se svými aktivizačními pracovnicemi vernisáž výstavy s názvem Realizace Jana Krumla u příležitosti k jeho 83. narozenin.

Po obědě a poledním odpočinku jsme zhruba kolem půl druhé vyrazili s šesti našimi klienty na túru směrem k muzeu v Modřicích. Nutno podotknout, že cestu zvládli skvěle a velmi si užívali této procházky. Při příchodu do muzea nás už vítal pan Petr Fiala, vedoucí muzea a především Ing. Jan Kruml autor. arch., který nás celou výstavou provázel. Klientům  pánové přinesli židle, aby si mohli po cestě odpočinout.

V Modřicích prožil svoje mládí, a proto ho město stále přitahuje. Cvičil zde v Sokole, i na XI. všesokolském sletu v roce 1948 s bratrem Dvorským, rád a úspěšně hrával ochotnické divadlo pod režisérkou paní Dandovou, zpíval na kůru, založil i pěvecký mládežnický kroužek, a o prázdninách pracoval ve Frutě.

Ing. Jan Kruml autor. arch. projektoval řadu staveb, z nichž se většina realizovala, a věnoval se také Programu obnovy venkova – i v tom se zobrazuje jeho modřické mládí! Byl u založení Spolku pro obnovu venkova a inicioval soutěž „Vesnice roku“. Letos se bude konat již její 24. ročník. „Těší mě, že se jí zúčastňuje každoročně 200 až 300 venkovských obcí. Stala se velkou oslavou života a práce na venkově a prokazuje jeho vývoj v demokratických podmínkách,“dodal architekt.

Venkov, vesnice, Spolek pro obnovu venkova, Vesnice roku, kolem těchto témat se točilo celé naše povídání  a tomu se také věnoval perfektní film pana architekta Krumla a paní architektky Kocourkové „Vesničko má přestavovaná“, který jsme společně s klienty měli možnost shlédnout.

Klienti při zpáteční cestě do SeniorCentra o výstavě debatovali a také se shodli, že se v posledních letech zastavují veškerá volná místa, kterých je k výstavbám škoda. S návštěvou muzea byli klienti spokojeni a především s tím, že se mohli podívat i po Modřicích, kde se SeniorCentrum nachází.

 Další článek