SeneCura SeniorCentrum Modřice

Felinoterapie neboli terapie kočkou v SeniorCentru Modřice

Po návštěvě záchranářských a policejních psů v předešlém měsíci jsme pozvali paní Renatu Kašparovskou z Brna v rámci felinoterapie, která se právě věnuje odchovu britských krátkosrstých koček. Specializuje se na chov koček v barvě stříbřitá s kresbou (známé jako „whiskas“) s průkazem původu. Její chovatelská stanice RendyCat vznikla v roce 2007 u mezinárodního registru FIFE.  Paní Kašparovská má zhruba 10 domácích koček a k nám zavítala s pětikilovým kocourkem Anthony Blue Tamia. Doma mu ovšem říkají Myšáček, je velmi společenský, mazlivý a nebojácný kocourek. Tento kocourek se zúčastnil několika výstav, z kterých si přivezl spoustu cen i pohárů.

Klienti se dozvěděli čím takové kočky paní Kašparovská krmí, není to klasické kupované mléko, jak by si každý mohl myslet. Pokud mléko, tak jedině kozí, dále hovězí maso, vařené kuřecí maso, pribináček a jako pamlsek dostávají sýrovou pastu nebo masové tyčinky. Paní Píchová se zajímala o to, kolik vlastně taková kočka stojí či paní Leblochová chtěla vědět, jak se o takovou kočku starat – jak často ji koupat, krmit, atd.

A jaké byly bezprostřední reakce klientů?

„Ten je tak krásnej a heboučkej“ pronesla například paní Manová, která se do kocoura zcela zamilovala.

„U paní Škrobové se kocourovi velmi líbilo, bylo slyšet vrnění a spokojenost kocoura “, popisuje návštěvu felinoterapie aktivizační pracovnice Kristýna.

Atmosféra byla nezapomenutelná, klienti byli zvídaví. Kocourek Myšáček se ve svém pelíšku vyvaloval a vybízel klienty k hlazení.

Klienti také viděli názornou ukázku toho, jak se stříhají kočkám drápky a na závěr dostali otázku, kolik vlastně má kočka celkem drápků. A Vy to víte, kolik jich má? Na předních tlapkách pět a na zadních čtyři, takže celkem osmnáct. Jak jsou velká koťata, když se narodí, kolika let se mohou až dožít? O to vše nás paní Kašparovská obohatila a my na závěr jsme předali tašku plnou granulí pro její kočky.

 Další článek