SeneCura SeniorCentrum Modřice

Ukázka výcviku a práce s policejními psy

Ve středu 16. května 2018 navštívil vedoucí jednotky Městské policie Brno Jiří Bravenec se svými kolegy a psovody klienty SeniorCentra Modřice. S sebou přivezli ročního rotvajlera ve výcviku a staršího devítiletého rotvajlera, třetí psovod byl německý ovčák.

Jiří Bravenec nás seznámil, jak výcvik psů probíhá, kdy na začátku výcviku se podporuje dravost a následně se přechází na tzv. cvičení na rukávu. Na úplném začátku se ovšem při výběru psa testuje povaha, zda je vhodný k výcviku, nesmí být moc dominantní, ani příliš laxní. Každé dva roky chodí psi na přezkoušení, zda jsou schopni služby po fyzické a psychické stránce. „Speciálně vycvičené psy využíváme k zadržení pachatele. Psovodi si připravili několik ukázek, jak může pes zneškodnit například ozbrojeného muže,“ dodal Jiří Bravenec.

Po teoretickém úvodu nás pánové tedy přenesli do reality a vycvičené psy jsme mohli vidět při různých akcí. Všichni klienti i aktivizační pracovnice seděli jako pěny a pouze sledovali, jak psi zajišťují nebezpečného pachatele, který napadl jednoho z policistů, pachatele, který dělá hluk a výtržnosti. Také jsme mohli vidět poslušnost vycvičených psů.

Na závěr došlo na dotazy z řad klientů, kdy např. pan Holec měl dotaz ohledně toho, jestli umí cvičený pes vyskočit a zpacifikovat nepřítele i na vyšších místech (auto, kůň). ,,Ano, cvičíme psy i na zásah ve výškách,“ dodal Jiří Bravenec.

Dotaz od paní Leblochové zněl, jaká plemena se cvičí? ,,Různá, je lepší když nejsou krátkosrstí, z hlediska prochladnutí. Být hodinu na zimním stadionu, za to by ten pes nebyl moc vděčný. Němečtí a belgičtí ovčáci se využívají zejména jako hlídkoví a všestranní psi. Pro speciální výcvik si jednotlivé útvary vybírají i další plemena, která mohou efektivnější splňovat jejich specifické požadavky. Jde zejména o labradorské retrívry, rotvajlery, dobrmany, border kolie a další, “doplnil šéf psovodů.

S pány od policie jsme se rozloučili, předali tašky s malou pozorností a poděkovali za jejich čas, který si na nás udělali. Klienti byli velmi nadšeni z této akce, o které ještě debatovali při odpolední aktivizaci.

 Další článek