SeneCura SeniorCentrum Modřice

S cestovatelem Davidem Švejnohou do daleké Barmy

Již podruhé potěšil klienty SenioCentra Modřice svou návštěvou cestovatel David Švejnoha. Tentokrát byl připravený program věnovaný Barmě – Přírodní národy BARMY.

Přátelská, fascinující, nezapomenutelná. Taková je Barma. Země, která ještě není ovlivněná masovou turistikou. Místo, kde původní etnika ještě stále uchovávají své tradice. Husté tetování v obličeji a obětování zvířat. Lebky na stěnách chatrčí a šamanské praktiky na západě země ve státě Chin. Dále projedeme východní oblast Zlatého trojúhelníku, kde se zastavíme v animistických vesnicích kmene Akha a Enn. Co znamenají jejich černé zuby? Vydáme se do domovských vesnic známých Paduangů, kde žijí ženy s dlouhými krky. Opravdu si nemohou sundat kovové náhrdelníky? Takhle přivítal naše klienty host, který měl s sebou velké množství fotografií, které jsme klientům promítali na dataprojektoru.

Do tohoto koutu Asie se cestovalo už dříve, ale velká část byla pro turisty uzavřena. Teprve nedávno se Barma se změnou režimu otevřela více turistům. Spousta lidí změnu systému uvítala a příliv turistů berou jako výzvu. „Rostou tam hotely, restaurace, staví se silnice. Při rozhovorech s místními jsem získal dojem, že všichni změnu režimu vítají, ale někteří netuší, co se bude dál dít,“ doplnil cestovatel. Krásná místa Barmy se ukazují turistům, avšak ten reálný svět, který Barma nabízí, je zcela jiný. Výjimečným místem je Bagan, kde je přes dva tisíce chrámů, z nichž nejstarší se začaly stavět už v jedenáctém století.

Také jsme se dozvěděli něco o kmenu Upriya. Tento kmen poznáme tak, že především ženy mají tetování v obličeji. Důvod tohoto tetování? „V minulosti byly ženy unášeny z centrální Barmy nájezdníky, a aby se nájezdníkům nelíbili, nechávali si tetovat obličej bambusovým hrotem namočeným v extraktu Gajalu asijského. Stejný důvod také mají v domovských vesnicích Paduangů – ženy s dlouhými krky. O tomto kmeni panuje pověra, že pokud si žena náhrdelník, který má až 12kg, sundá, zlomí si vaz. Jak říkám, je to pouze pověra,“ dodal poutavým vyprávěním host.

Paní Píchová si na fotografiích všimla, že lidé v Barmě, především ve vesnických kmenech, mají krásně bílé zuby. „Ano, protože se na těchto lidech učí medici, kteří do vesnic chodí a kontrolují chrup. Především ale místní nejedí potraviny, které by jim zuby kazily,“ doplnil s úsměvem David Švejnoha.

Vyprávění uteklo opravdu rychle. Cestovatel klientům přislíbil další návštěvu a společně se již domluvili na zemi, kterou bude Namibie. Z úžasného odpoledne a vyprávění o této daleké zemi se klientům nechtělo přesunout ani na večeři. Paní Svobodová dodala na závěr, že přednáška byla jedním slovem fantastická.

 

 Další článek