SeneCura SeniorCentrum Modřice

Křeslo pro hosta s por. Mgr. Jaroslavem Mikoškou, tiskovým mluvčím Záchranného hasičského sboru JMK

Čtvrteční dopoledne 15. 2. 2018 jsme se mohli cítit ještě o něco více bezpečněji, protože naše pozvání do “Křesla pro hosta” přijal tiskový mluvčí Záchranného hasičského sboru Jihomoravského kraje, por. Mgr. Jaroslav Mikoška.

Jaroslav Mikoška je od roku 2013 krajským tiskovým mluvčím, kterým se stal po osmileté pracovní zkušenosti na pozici hasiče záchranného hasičského sboru. Vzhledem k tomu, že po absolvování gymnázia Kpt. Jaroše úspěšně získal magisterský titul na filosofické fakultě v Brně, dostal pracovní nabídku na pozici tiskového mluvčího, kterou přijal.

Pan Mikoška nám velmi zajímavou formou odvyprávěl náplň pracovního dne hasiče, ale i tiskového mluvčího. Velice rychle nás přesvědčil, že je mužem na správném místě, protože dokázal zodpovědět všechny otázky a žádná pro něj nebyla složitá. Trpělivě a podrobně popisoval pracovní náplň hasičů a dalších integrovaných složek, které s hasiči úzce spolupracují. Klienti velmi pozorně naslouchali vyprávění tohoto zajímavého hosta.

Naše klientka paní Jandová povykládala panu Mikoškovi její zkušenost s požárem u ní v bytě, u kterého museli zasahovat hasiči. Důvodem požáru byl televizor, který se zničehonic vznítil a následně se požár rozšířil po celém bytě. Naštěstí, i díky včasnému zásahu hasičů se incident obešel bez obětí na životech.

Klienti si mohli “potěžkat” hasičskou helmu, která nám všem připadala hrozně těžká. Pan Mikoška nám ale prozradil, že dýchací zařízení, které patří k povinné výbavě hasiče, váží cca 20 kg. Museli jsme konstatovat, že povolání hasiče není pro každého.

Došlo i na zajímavé příběhy, kdy nám pan Mikoška vyprávěl o svém prvním zásahu v hasičské uniformě. Člověk, který požádal hasiče o pomoc, se právě vracel z dovolené z Chorvatska a zjistil, že se v jeho autě nachází had.  Dostal strach, že si s sebou odváží nějakého nebezpečného, mazlíčka”. I v tomto případě vše dobře dopadlo a odborník, který byl k případu přivolán, zjistil, že se jednalo o neškodný typ užovky.

Klientům se beseda s panem Mikoškou líbila natolik, že si vyžádali slib, že jeho návštěva v našem zařízení nebyla poslední. Budeme se těšit!

 Další článek