SeneCura SeniorCentrum Modřice

Masopust v Modřicích

I když venku místy kvetou sněženky a bledule a v trávě vykukují sedmikrásky, kalendářně máme stále zimu. A k té neodmyslitelně patří i masopustní průvody. Masopustní veselí v podání maškar neprochází jen vesnicemi, oslavu připravily aktivizační pracovnice i pro naše klienty.

Ve společenské místnosti nachystaly aktivizační pracovnice opravdové pochoutky, které všichni alespoň jednou za rok touží ochutnat, tedy pravé masopustní posezení s vepřovými hody – ovar, tlačenka, jitrnice, křupavé škvarky a k tomu všemu řízný křen, čerstvý chleba a hořčice. Na takových dobrotách, které známe z pravých moravských zabíjaček či Ladových obrázků, si tedy o masopustu pochutnali i modřičtí klienti.

Aby se ale oslavy masopustu „nesmrskly“ jen na posezení u zabíjačkových pochoutek, připravil si aktivizační tým i drobný výlet do nejznámější české pohádky Šíleně smutná princezna. Aktivizační pracovnice se převlékly do kostýmů rádce Iks a rádce Ypsilon a zazpívaly písničku Kujme pikle. „Společně s klienty jsme si ještě zazpívali další písničky z této krásné české pohádky, přidali jsme i nějaké tradiční české písně, které znají snad všichni,“ vzpomíná na velmi povedou akci aktivizační pracovnice Adriana Dlouhá.

Klienty jsme během masopustního posezení seznámily s tradicemi, které se v tento den provozují, i s historií masopustu. Senioři se tak dozvěděli, že typickými masopustními maskami jsou kromě smrtky či slaměných panáků i medvědář s medvědem, a že kdo si medvěda podle lidové pověry pohladí, toho po celý rok bude provázet štěstí,“ dodává k masopustu Kristýna Anschlagová.

Takové masopustní posezení by mohlo být každý měsíc!“ pochvalovala si paní Luňáčková, které se splnilo přání dát si pořádné zabíjačkové pochutiny.

K úsměvnému odpoledni také patřila veselá výzdoba plná barev a masek. Už teď se těšíme na další rok!

 Další článek