SeneCura SeniorCentrum Modřice

Roční splněná přání: Ze života plazů

V SeniorCentru Modřice žije již několikátým rokem velmi milý a sympatický pár – manželé Jeřábkovi. Pan Jeřábek své manželce neřekne jinak než “Vlastičko” a individuální návštěvy či jakékoliv setkání s těmito milými “Jeřábkovými” je vždy pohlazením po duši.

Pan Jeřábek je galantní muž, jehož bývalá profese je velice zajímavá a velmi náročná. Pan Jeřábek byl veterinářem a svou praxi vykonával bezmála padesát let. Se svojí “Vlastičkou” a jejich čtyřmi dětmi žili celkem ve třech různých městech (Telč, Jihlava a Velké Meziříčí). Ve všech těchto městech měli majitelé hospodářských zvířat tohoto usměvavého veterináře moc rádi. Nejen, že byl skvělým odborníkem, ale jeho lidský přístup všichni z obvodu obdivovali. Pan Jeřábek dokázal svým vztahem k profesi zaujmout i další členy rodiny a povolání veterináře vykonává i jeho syn, zeť a tři vnuci.

Naše aktivizační pracovnice Monika Kučerová dokázala vymyslet, jak splnit panu Jeřábkovi přání. Do domova pozvala mladého muže, který chová (nejen) exotická zvířata. Tato zvířata potřebují velice citlivé a správné zacházení, proto musela být převezena ve speciálních přepravkách.

Tento mladý muž dokázal hodinku a půl velmi erudovaně hovořit o těchto zajímavých “mazlíčcích”. Našim klientům představil spoustu druhů plazů a jiných zvířat. Klientům individuálně ukázal různé želvičky a želvy, spoustu ještěrů, chameleony, agamy vousaté či velkého varana, z jehož velikosti a vizáže šel velký respekt. Klienty velmi zaujalo právě krmení varana, kterého pan chovatel položil na zem a kousek před něj dal červa. „Jůůů, tomu ale šmakuje,” poznamenal pan Jeřábek. S jeho tvrzením můžeme jen souhlasit. Všech šest červů, které mu chovatel naservíroval, slupnul jako malinu.

Myslím, že hlavně nám, aktivizačním pracovnicím, se uklidnila tepová frekvence, když se za varanem zavřela dvířka přepravního boxu. Naopak klienti nám ukázali, jak dokážou být odvážní, protože hned pět klientů využilo nabídku se s agamami a varanem, položeným na klíně, vyfotit. Mezi těmi odvážnými samozřejmě nechyběl ani pan Jeřábek.

Po celou dobu programu jsme registrovaly, jak panu Jeřábkovi svítily oči nadšením. Na chovatele měl různé dotazy, např. jaký konkrétní typ ještěrek právě vidíme a čím se liší od jiného druhu. Prostě bývalého veterináře v sobě nezapřel.

Na závěr programu se strhl bouřlivý potlesk, protože takové splněné přání udělalo obrovskou radost nejen panu Jeřábkovi, ale i dalším klientům našeho domova.

Úplným závěrem doplním, že manželé Jeřábkovi spolu žijí již přes šedesát let. A slovy pana Jeřábka se rozloučíme: „Vzpomínky jsou krásné, jsem rád, že jsme dokázali vychovat čtyři skvělé děti a máme se s Vlastičkou pořád rádi.”

 Další článek