SeneCura SeniorCentrum Modřice

Tradiční zabijačka v SeneCura SeniorCentru Modřice

První březnovou sobotu jsme našim klientům v modřickém SeniorCentru splnili další přání
a uspořádali pro ně klasickou zabijačku s přípravou tradičních zabijačkových pokrmů. Mistru řeznickému však zdatně sekundoval nejen jeho pomocník. Do činností kolem zabijačky se zapojila také většina personálu a „k ruce“ mu byli i mnozí další.

Ráno tak bylo prase zavěšeno a rozbouráno, během dopoledne zpracováno a už se chystala spousta zabijačkových specialit. Vařilo se maso, různé druhy vnitřností, připravovaly se dva druhy polévek, jedna světlá a druhá klasická „prdelačka“. Škvařily se škvarky, obalovaly řízky, plnily se jitrnice a jelita, vyráběla se tlačenka. Prostě vše, co má na správné zabijačce být.

Klienti s rodinnými příslušníky se v průběhu dopoledne střídali u výroby pochoutek a diskutovali s panem řezníkem. Někteří ochutnávali maso a zahřívali se čajem nebo domácí slivovičkou, ti otužilejší ochutnali pivečko, které na správné zabijačce také nemohlo chybět.

Odpoledne jsme pak připravili ochutnávku právě vyrobených specialit, k nimž se podával jablečný křen, hořčice, okurky, různé druhy pečiva a také o koláče, které upekla naše aktivizační pracovnice.
Zabijačkové veselí nám zde v domově SeneCura pomohla zpříjemnit i tříčlenná kapela a klienti se svými rodinami si společně spokojeně pobrukovali známé české písničky. Zatímco poslední návštěvníci zabijačky pozdě odpoledne odcházeli s úsměvem, zbylo už jen poctivě míchat zabijačkovou polévku, aby se nezkazila.

Obrovskou radost nám pak udělalo množství pochvalných reakcí jak od klientů, tak i členů jejich rodin, kteří si naši domácí zabijačku opravdu užili. Už teď se těšíme, až zde v SeniorCentru spolu s našimi klienty strávíme podobně příjemné chvilky na nějaké další, podobně vydařené akci.

 Další článek