Ochutnávka sýrů v Seniorcentru v Modřicích
Tak jako každý měsíc, také v měsíci dubnu jsme uspořádali ochutnávku sýrů, dle přání klientů.
Snažili jsme se vybrat sýry, u kterých jsme měli pocit, že budou klientům neznámé a trochu popřemýšlejí nad chutí, konzistencí a vůní nabízených vzorků. Byli jsme příjemně překvapeni, v jak hojném počtu jsme se sešli.
Na úvod jsme klientům přečetli něco z historie sýrů a také spoustu informací o tom jak se sýr vyrábí. Poté už jsme zahájili samotnou ochutnávku a to vzorkem švýcarského ementálu.
Následovaly další vzorky sýrů, klienti si pochutnali na pravém italském Padano parmezánu, na sýru Akawi (ten je konzistencí velmi podobný balkánskému sýru), také na sýru, který byl vyroben z kozího, ovčího a kravského mléka. Průběžně jsme četli informace o nabízených sýrech.
Nejvíce klientů si pochutnalo na klasické nivě a cheddaru. Klienti si na závěr pochutnali na všech vzorcích sýrů a vyslechli ještě pár zajímavostí a perliček týkajících se sýrů.
Bylo to velmi hezké a poučné odpoledne a už nyní přemýšlíme nad další ochutnávkou.