SeneCura SeniorCentrum Modřice

Cestovatel David Švejnoha v Seniorcentru v Modřicích

David Švejnoha je cestovatel, který naše zařízení navštívil již několikrát. A na přednášku jsme se s klienty velmi těšili.
Na úvod se pokusíme pana cestovatele Davida Švejnohu trochu představit.
V mládí projel s rodiči velkou část Evropy starou dodávkou Škoda 1203. Po tom, co rodině v Itálii dodávka shořela, začali jezdit v zánovní škodovce Favorit. Když byl pan David Š. starší, začal cestovat sám a do vzdálenějších zemí. Nejraději vzpomíná na Peru a Bolívii, kde si díky náročnému programu sáhl na dno fyzických sil, a taky určitě Turecko, které procestoval za minimum peněz stopem.
Navštívil země: Turecko, Tunisko, Maroko, JAR, Namibii, Botswanu, Zambii, Keňu, Peru, Bolívii a Venezuelu.
Od roku 2007 organizuje po celé ČR prodejní putovní výstavy na podporu projektů v Keni. Od roku 2008 pořádá besedy s promítáním ve školách a kulturních zařízeních. Spolupracuje s Organizací pro uprchlíky a podporuje Laktační ligu. Absolvoval více jak 200 přednášek.

Tentokrát nám pan Švejnoha odprezentoval přednášku o Botswaně a Namibii. Byla to nesmírně krásná a zajímavá přednáška, která nás provedla po cestě africkou divočinou. Botswanská poušť Kalahari a magické solné pláně Makgadikgadi, obrovská koncentrace zvířat v krásném parku Chobe a v deltě řeky Okavango, to vše jsme měli možnost shlédnout v prezentaci. Naskytl se nám také pohled do života Sanů (křováků) a jejich unikátní obrazy na skalách Tsodillo Hills. Dále jsme pokračovali do Zimbabwe na Viktoriiny vodopády a dál na sever Namibie, kde jsme obdivovali krásné snímky z vesnice kmenů Himba, Herero a Zemba. Projeli jsme obrovský park Etosha a viděli drsné klima jedné z nejkrásnějších pouští světa Namib. Obrovské červené duny Sossusvlei a staré kmeny akácií Deadvlei. Po celou dobu prezentace jsme viděli nespočet zajímavých zvířat, od nebezpečných hrochů,  elegantních žiraf, nádherných slonů, srandovních pštrosů a neposedných opic, po desítky tisíc lachtanů na pobřeží Cape cross, kde přítomnost těchto zvířat způsobuje velký ekologický problém. Na závěr jsme nahlédli do města duchů Kolmanskop a do drsného Fish River Canyonu.
Celá akce byla zakončena obrovským potleskem a klienti chtěli hned znát termín další přednášky.

 Další článek