SeneCura SeniorCentrum Modřice

Svátek matek v SeneCura SeniorCentru v Modřicích

Den matek je velmi krásný svátek, který je rozšířen po celém světě. Oficiálně připadá Den matek na druhou květnou neděli. V ČR je tento svátek ustanoven na 8. května, a začal se slavit roku 1923 a to díky propagátorce Alici Masarykové. Po druhé světové válce byl komunistickou garniturou trochu zneužit, právě k propagandistickým oslavám a byl přejmenován na MDŽ – Mezinárodní den žen. Po roce 1989 se opět začal slavit Den matek i veřejně. Typickým dárkem ke Dni matek jsou květiny a drobné dárky, které matky často dostávají, hlavně od svých dětí.

V našem zařízení jsme tento svátek oslavili již v pátek. Hned po skončení rehabilitačního cvičení jsme v tanečním sále navodily příjemnou atmosféru v podobě hudební kulisy v podání písní Hanky Zagorové.
Na úvod si připravila aktivizační pracovnice Mirka povídání o historii tohoto svátku, kdy tento svátek vznikl, také zajímavosti, které se tohoto svátku týkají.
Zhruba v polovině programu  jsme klientky překvapily vyrobeným přáním, které jsme jim osobně předaly a popřály ke Dni matek.  Klientky byly dojaté a vděčně nám potřásaly rukou.
Dále jsme si povídaly o raritách, které se týkaly mateřství, např. O nejmladší rodičce v historii nebo o tom jak dlouho trval nejdelší porod.
Také jsme s klientkami zavzpomínaly na jejich rodiny a na to jaké dostávaly pozornosti od svých dětí.
Na závěr nás velmi mile překvapila naše klientka paní Kalandrová, která nám, všem třem aktivizačním pracovnicím vyrobila také přání ke Dni matek, ke kterému ještě přiložila tři bonbónky. A to zase dojalo nás…

 Další článek