SeneCura SeniorCentrum Modřice

Křeslo pro hosta v SeniorCentru Modřice

Minulý měsíc naše zařízení navštívil tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje por. Mgr. Jaroslav Mikoška, v rámci „Křesla pro hosta“. Tento měsíc jsme měli tu čest v našem domově přivítat Mgr. Michaelu Bothovou, která pracuje jako tisková mluvčí ZZS Jihomoravského kraje.

V 10 hodin jsme se všichni usadili a paní Bothová mohla začít vyprávět. Na úvod se nám představila a vysvětlila, jaké jsou povinnosti tiskové mluvčí. Všichni bedlivě poslouchali, každé její slovo.

Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých věcí, například že existuje „Seniorská obálka“, která pomáhá v situacích, kdy se dostanete do tísně nebo ohrožení života. Tuto obálku s jeho zdravotními údaji by měl mít každý senior, který žije sám nalepenou na viditelném místě.

Dále jsme se dozvěděli o automatizovaném externím defibrilátoru. AED je mikroprocesorem řízený přístroj, který mohou obsluhovat jak nevyškolení tak trénovaní zachránci. Po zapnutí přístroje se zachránce okamžitě řídí hlasovou a obrazovou nápovědou. Tento přístroj se vyskytuje na mnoha místech po celé ČR.

Nechyběly i zážitky ze záchranných akcí. Když paní Bothová skončila, zeptala se, zda má někdo nějaké otázky, přihlásila se paní Stejskalová a zeptala se, zda někdy někdo zneužil tísňovou linku. Na to paní Bothová odpověděla, že ano a zrovna tento rok. Byla nahlášena vážná dopravní nehoda s tragickými následky, což si vyžádalo výjezd všech složek integrovaného záchranného systému. Na místě v Kotvrdovicích na Blanensku, měli být těžce zranění, vše bylo ale pouze vymyšleno. To se opravdu nikomu z klientů nelíbilo.

Jako dárek a také vzpomínku na toto setkání obdrželi všichni klienti propisku a reflexní pásku, o které jsme se dozvěděli, že je hlavně v tomto chmurném měsíci velmi důležitá,.

Ke konci prohlásila paní Manová: „Ta paní je úžasná!“, a taky že je. A protože toto setkání uteklo jako voda, doufáme, že se opět brzy setkáme. Děkujeme.

 Další článek