SeneCura SeniorCentrum Modřice

Výlet na Státní zámek Lednice s klienty SeniorCentra Modřice

Je léto a s tím jsou již tradičně spojené dovolené a výlety. I my jsme se v SeniorCentru Modřice rozhodli, že jeden takový výlet pro naše klienty po dlouhé době uspořádáme. Chvíli jsme přemýšleli, kde by se klientům líbilo a v potaz jsme museli vzít i vzdálenost a náročnost terénu. Zanedlouho bylo jasno a návrh zněl navštívit zámek Lednice. S nápadem souhlasili i klienti, protože většina na zámku byla a pojí je s tímhle místem krásné vzpomínky.

Na zámek Lednice, který se nachází v Lednicko-valtickém areálu, jsme se vypravili 5. srpna po snídani. Byla před námi zhruba hodinka cesty, a tak jsme si připravili krátké povídání právě o areálu, který jsme se chystali navštívit.

Ihned po příjezdu na místo nás čekalo první milé překvapení – mladý sokolník, který na ruce nesl krásnou poštolku. Ovšem hlavní program výletu nás čekal až později. Prohlídka reprezentačních sálů v prvním patře zámku.

Při vstupu do zámku na nás dýchla nepopsatelná atmosféra a všichni jsme napjatě poslouchali naši průvodkyni, jak mluví o historii zámku a o rodu Lichtenštejnů, kterým patřilo lednické panství více než 700 let. Hned z prvního sálu byl krásný výhled na ojedinělou architektonickou památku, a to Minaret, postavený podle projektu Josefa Hardmutha v letech 1797 až 1804. Nejvíce však klienty zaujalo nádherné vyřezávané schodiště v knihovně, které je vyrobeno z jednoho kusu dřeva. Na stole v knihovně ležela velká kniha a naše průvodkyně se zeptala, zda někdo ví co je to za knihu. „To bude určitě Bible!“ zaznělo z úst paní Martínkové. „Ano, nejste daleko. Jedná se o obal na Bibli,“ řekla paní průvodkyně a otevřela knihu, která opravdu sloužila jen jako pouzdro. V posledním sále na nás čekalo další překvapení v podobě muzikanta, který hrál nádherné gotické písně na kytaru.

Na závěr našeho výletu jsme se šli s klienty projít do místních, nádherně upravených a rozkvetlých zahrad, kde jsme pořídili i společnou fotografii na památku.

Síly už pomalu docházely, a tak jsme se po krásném dopoledni vydali na cestu zpět do domova. Hned po příjezdu na nás čekal oběd a myslím, že někteří ještě dlouho po prohlídce zámku přemýšleli, jak asi žili právě Lichtenštejnové a zda měli také tak skvělého kuchaře jako my. Těšíme se na další společný výlet a krásně prožité chvíle s našimi klienty i kolegy.

 Další článek