SeneCura SeniorCentrum Modřice

Tvoření pro radost a rozvoj zručnosti v SeniorCentru Modřice

Každý z nás to pozná. Věci stárnou, opotřebují se a jejich krása je časem pomíjivá. A tak jsme při úklidu našich pokojů našli pár skvostů. Co nám však vykouzlilo úsměv na rtech nejvíce byla ramínka na oblečení. A napadla nás otázka. Co s nimi? Jak jim vdechnout nový život, novou tvář?

A nápad brzy přišel. Rozhodli jsme se pro metodu decoupage. Že nevíte, co to je? Rádi vám ji představíme: Ubrousková technika známá též jako decoupage či découpage, je způsob dekorování nejrůznějších předmětů z papíru, dřeva, terakoty, kovu, vosku, porcelánu i textilu. Podstata této techniky spočívá v tom, že motivy se vystřihují z ubrousků a jimi se polepují nejrůznější předměty. Nejčastěji se používají třívrstvé papírové ubrousky – odtud také pochází název ubrousková technika. Základem je lepidlo na decoupage a ubrousky na decoupage. Lepidlo slouží jako lak a lepidlo v jednom. Z ubrousku se vybere motiv a pečlivě se vystřihne. Používá pouze vrchní potištěná vrstva. Na dekorovaný předmět se nanese lepidlo na decoupage tam, kam má být motiv přilepen. Po zaschnutí lze znovu přelakovat lepidlem a lakem na decoupage.

A to se nám povedlo, nový život starým ramínkám rozhodně prospěl. Navíc jsme je doplnili o krásné jarní kytičky. Pohlédněte na tyto krásná ramínka, která ozdobí naše příbytky. Líbí se vám?

 Další článek