SeneCura SeniorCentrum Modřice

Letnice v SeniorCentru Modřice

Letnice, Pentecostec, Seslání Svatého Ducha, Svatodušní svátky či  Šavu’ot, tak můžeme říkat svátku, který se slaví 50 dní po Velikonocích, letos vycházející na 5. a 6. června.

Přestože Velikonoce si připomíná a slaví každý člověk, tradice smažení vaječiny o svatodušních svátcích zůstala pouze na venkově. A díky naší aktivizační pracovnici Hedvice Butorové, která pochází z malé vesničky Dub na severní Moravě, kde je tato tradice zvaná “škvařenice”  hluboce zakořeněna, přišel nápad tuto tradici přesunout i k nám do Modřic, na jih Moravy.

Až na malé výjimky o tomto zvyku nikdo neslyšel, a tak bylo velké očekávání a spousty dotazů zvědavých klientů.

Dopoledne začaly přípravy. Naše dámy se pustily do krájení cibule, slaniny, pažitky a také bylo potřeba rozkřápnout 100 kusů vajec! Odpoledne jsme se sešli v našem zahradním altánu, který zdobily symbolicky větve s červenými stuhami, na kterých se má uchytit Duch svatý. Stoly prostřené ubrusy zdobené vázičkami s růžemi a u grilu v plné práci náš šéfkuchař Michal smažil vaječinu. Škvařenici jsme servírovali na chlebu, posypanou pažitkou. Nesmělo chybět vychlazené pivo nebo domácí limonáda z bezových květů, zdobená lístky máty, na jejichž výrobě se podílely i naše dámy.

Tato premiéra měla u našich klientů i rodinných příslušníků kladný ohlas. Nechyběla slova chvály a díků. To, co je smyslem oslavy Letnic, bylo beze zbytku splněno. A sice společně příjemně strávit čas, pobavit se, a to vše u dobrého jídla a pití.

Už nyní se těšíme na příští oslavu Letnic a “škvařenici”. Bylo to báječné!

 Další článek