S klienty SeniorCentra Modřice pečeme americký koláč
Tentokráte jsme se s klienty našeho SeniorCentra Modřice rozhodli upéct koláč, který by byl vláčný, vlhký a lehký, a tak padla volba na americký koláč, který je plný jablíček, skořice, kakaa a tak určitě nepatří k suchým buchtám, které neurazí, ale ani nenadchnou.
Naše dámy se sešly u stolu a od první chvíle bylo práce pro všechny. Musely jsme oloupat, zbavit jadřinců a nakrájet na malé kousky 15 velkých červených jablíček na celkem 4 koláče. Rukavice na ruce, chopit se škrabky a už se pracovalo. Pro některé klientky byla tato práce výzvou, protože již dlouho tuto činnost nedělaly a jejich ruce této činnosti zkrátka odvykly. Jiným to zase šlo jako po másle. Co je důležité? Nikdo se nevzdal.
Jablíčka přichystána a už se žhavily pece a začalo se připravovat těsto. Výhodou této buchty je odměřování ingrediencí na hrnky, a tak nikdo nemusel mžourat na číselník kuchyňské váhy. Paní Novotná předčítala položky z receptu a dámy odměřovaly, míchaly a strouhaly citrónovou kůru, která provoněla celou místnost. Když bylo vše nachystáno a umístěno na plech a do trouby, byl čas připravit si další dva koláče. Práce to byla příjemná a také vůně, která se linula z trouby, přitahovala pozornost a lákala kolemjdoucí alespoň nahlédnout, co že se to tady dnes peče. A výsledek stál opravdu za to. Jestli máte zájem tento koláč si doma také upéci, tady je recept.
1 hrnek cukru písek
1/2 hrnku oleje
4 celá vejce
citrónová kůra z jednoho citrónu
1 polévkovou lžíci kakaa
1/2 polévkové lžíce skořice
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
4 hrnky krájených jablíček
1 hrst posekaných ořechových jader
První čtyři ingredience ušleháme a přidáme zbylé. Vše smícháme, dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech nebo pečící papír a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.
Tak dobrou chuť i Vám.