SeneCura SeniorCentrum Modřice

Aromaterapie v SeniorCentru Modřice

Nastal podzim. Čas, kdy se vše zpomalí, čas, kdy sluníčko střídá déšť, teplé počasí střídá to sychravé, vůně květin a stromů se mění ve vůni deště a pečených kaštanů. V našem SeniorCentru Modřice jsme se rozhodli experimentovat a poznávat vůně prostřednictvím čichu. Klienti měli možnost vyzkoušet si aromaterapii, tentokrát se zavázanými očima. Aromaterapie je totiž druh alternativní medicíny, který užívá rostlinné těkavé látky známé jako éterické oleje a další vonné složky za účelem změny mysli, nálady, procesu poznávání nebo zdraví.

Připomněli jsme si vůni kávy, hořčice, hřebíčku ale i medu, libečku či vlašských ořechů a mnoha dalších. Kdo měl odvahu, mohl poslepu i ochutnat. Zároveň jsme si zavzpomínali prostřednictvím reminiscenční terapie na využití těchto produktů. Pro klienty, kteří se nemůžou zúčastnit skupinových akcí, jsme využili pojízdnou aromaterapii, dokonce i v zahradě u rybiček s doprovodným zpěvem v malebném prostředí našeho domova.

Vůně jsou všude kolem nás a ovlivňují nás víc, než bychom si mohli myslet. Dokáží nás uklidnit, nabudit, varovat před nebezpečím, do značné míry rozhodují i o tom, zda budeme šťastní s partnerem nebo partnerkou. Zkrátka a dobře, nevyplatí se je podceňovat. Naopak bychom jejich sílu měli naplno využít, a to se nám věřím, že podařilo.

 Další článek