SeneCura SeniorCentrum Modřice

Podzimní tvoření v SeniorCentru Modřice

Podzim za okny, sluníčko vystrkuje poslední teplé paprsky a my se pomalu a s radostí díváme na padající listy. Pro klienty jsme připravili přednášku na téma, které je zajímalo již delší dobu. A tím byl, jak jinak, symbol moudrosti – Sova. Klienti se dozvěděli, že většina sov loví za soumraku a v noci, k čemuž jsou přizpůsobeny nehlučným letem a vysoce specializovaným zrakovým a sluchovým ústrojím. Překvapilo je, že hnízda zpravidla nestaví, ale vejce kladou do starých hnízd jiných ptáků, dutin stromů, na zem a v případě jednoho druhu (sýčka králičího) do vyhloubených nor. Představili jsme jim i největší sovu světa výra západosibiřského i tu nejmenší, a to Kulíška nejmenšího.

Sova jako symbol moudrosti se zjevuje i v křesťanské tradici, kde reprezentuje moudrost Ježíše Krista. Také se objevuje v legendě o kouzelníkovi Merlinovi, který byl vždy zobrazen se sovami na svých ramenech. V Japonsku se obrázky a sošky se sovami dávaly před dům, aby chránily před hladomorem a epidemiemi.

A to bychom nebyly my, aktivizační pracovnice, kdybychom si nějaké ty sovičky nevyrobily. Pro radost, pro štěstí. Krásně jsme se umazaly při natírání šišek, následná jemná motorika v podobě stříhání a lepení již byla čistá. A jak vidíte výsledky, sovičky se moc povedly.

 Další článek