SeneCura SeniorCentrum Modřice

Když se potkají dva nadšenci do minerálů v SeniorCentru Modřice

Byť je dělí věkový rozdíl 85 let, jejich vášeň je spojuje. A jaké, že to je? Oba jsou milovníky minerálů. Pan Hovorka (90) je dokonce nejstarším vystavovatelem na brněnském výstavišti, Třebíči i v Hodoníně. Adélka (5) je „školkačkou“ MŠ Blažovice. A jelikož pan Hovorka oslaví 6.12. právě svých krásných 90 let, připravili jsme si pro něho s Adélkou tohle krásné překvapení. A co pan Hovorka řekl?: „Postupně jsem se ke sběratelství dostával ve druhé třídě obecné školy. Mezi prvními dvěma kameny byl serpentin, což jsem pak zjistil, že je vlastně antigorit.“

Svými radami pomohl Jan Hovorka každému návštěvníkovi hodonínské výstavy a burzy minerálů a fosilií. Jeho zkušenosti a znalosti prověřil čas, mezi moravskými sběrateli je asi jen málo těch, kteří začali se svým koníčkem dříve. Pan Hovorka totiž sbírá nerosty už sedmdesát let. Začal už za druhé světové války.

K rozmnožení sbírky mu neočekávaně pomohla okupace Brna hitlerovským Německem. „Zabralo i naši školu. Přerušilo se vyučování a jako žáci jsme museli pomáhat s vyklízením. U chodníku stála stěhovací auta a v jednom z nich byly naskládané zásuvky z přírodovědného kabinetu. A s kamarádem jsme se u nich zastavili, protože jsme uviděli poprvé v životě minerály,“ zavzpomínal.

Stěhovák se rozhlédl a hrábl do zásuvky. „Řekl jen, abychom to schovali. Tak jsme si kameny schovali do kapes a doma jsme se dívali, co to je, ale nevěděli jsme to. Jen byly pěkné a v drogerii jsme se pak zeptali. Prodavač nám řekl, o co jde a my tužkou zapisovali,“ popsal začátky Hovorka.

Pak mu bratři, co studovali chemii na Vysokém učení technickém, řekli, že nemůže kameny sbírat jen tak, ale musí je hlouběji poznat. „Tak jsem začal shánět literaturu, což pak dospělo k celému sbírkovému systému od prvků až po organické minerály. Mám i vzorky, ke kterým mám zvláštní vztah.“

 Další článek