SeneCura SeniorCentrum Modřice

Meloun Galia, meloun Cantaloupe, Kumquat, Nashi, slyšeli jste někdy tyto názvy ovoce?

Takovou degustaci si pro klienti SeniorCentra Modřice v rámci pravidelných měsíčních ochutnávek připravili aktivizační pracovnice. Ochutnávalo se totiž exotické ovoce, typické pro vzdálené tropické a subtropické kraje z opačného konce zeměkoule.

Aktivizační pracovnice oblékli havajské věnce a sukně a ochutnávka ovoce mohla začít.  Mango. Tento druh exotického tropického ovoce – plod mangovníku, pocházejícího z jižní Asie – vyhrálo na celé čáře jako chuťově nejlepší ze všech druhů exotického ovoce, které klienti měli možnost ochutnat. Kromě tohoto ovoce, které se používá nejen k přímé konzumaci, ale i přípravě „čatní“ či jako příloha k masům a pomáhá proti nachlazení či při nervovém vypětí, si klienti pochutnali třeba na takových druzích, jako je nashi, granátové jablko, kumquat, melouny, kiwi.

A opakem bylo právě ovoce kumquat. Tento druh ovoce u klientů měl nejmenší oblibu. Toto ovoce připomíná svojí velikostí miniaturu pomeranče, které se může jíst i s kůrou. Díky mírné nahořklosti a lehké kyselosti si ho snad všichni klienti nezařadili mezi ovocné favority.

Během ochutnávky, která se konala v prostorách zahrady, panovalo také příslušné počasí, které zpočátku doprovázel jemný déšť a následně sluníčko. Klienti si opravdu tedy připadali jako někde v exotickém ráji.

Všem chutě plné vzdálených krajin přinesly nevšední zážitek a opět zůstaly všechny talíře prázdné.

 Další článek