SeneCura SeniorCentrum Modřice

Hvězdné nebe v domově a splněná přání

Zdá se vám nemožné dívat se na hvězdnou oblohu přímo v domově? U nás v Modřicích se to 16.7.2018 podařilo. Dokázali jsme splnit přání našim třem klientům tím, že jsme do domova pozvali mobilní planetárium s programem Neuvěřitelný vesmír.

Pan Netoušek je velkým milovníkem pořadů s vesmírnou tématikou. Často nás, aktivizační pracovnice dostává do úzkých svými otázkami typu: “A kde končí vesmír?” nebo “Jak vypadá nekonečno?” Tím pádem nás tento program nadchl právě tím, že bychom mu mohli pomoct nalézt odpovědi na některé z jeho rozmanitých otázek.

To paní docentka Šráčková má zase velmi hezké vzpomínky na vycházky s kočárkem v prostorách Kraví hory, kde často sedávala u hvězdárny a trávila čas díváním se na zářící hvězdy na obloze.

Do třetice obdarovaných patří paní Bezrouková, která se zamlada věnovala výcviku psů – boxerů a, i když měla pět dětí, dokázala boxerům obětovat spoustu volného času. Od lásky ke zvířatům je už jen malý krůček k lásce k přírodě a přírodu paní Bezrouková opravdu miluje. Její romantická duše ji často nabádala k dlouhému pozorování hvězdné oblohy, na které svého času dokázala rozpoznat různá souhvězdí i mléčnou dráhu.

My, aktivizační pracovnice jsme si upřímně neuměly představit, jak bude tento program probíhat. Počáteční nejistota brzy vyprchala, protože odborník z planetária byl velmi zkušený profesionálem a vše nám společně před začátkem programu vysvětlil. I to jak se postupně se zhruba třiceti klienty vměstnáme do prostoru kopule nafouknuté vzduchem z kompresoru.

První na řadu přišli samozřejmě naši tři klienti, kteří si tento program přáli a postupně se vystřídali další zájemci z řad klientů.

Po skupinkách jsme se nořili do tmavého prostoru kopule, kde na nás čekala přichystaná lehátka, na která jsme klienty pohodlně usadily.

Všichni klienti, kteří absolvovali tento program, byli nadšeni a myslím si, že nebudu přehánět, když napíši, že jim úplně zářily oči.

Všechny tři programy trvaly cca 45 minut a obsahovaly kratičké úseky, které se mírně lišily. Tím pádem někteří klienti viděli, jak vyletěla do kosmu “Lajka” a jiní zase jaká krásná místa můžeme na hvězdné obloze vidět, když nám výhled nekazí světelný odpad.

Na závěr jsme se s klienty shodli, že jsme ještě nikdy nic podobného neviděli. Paní Bezrouková a Šráčková byly unešeny hlavně způsobem, jakým byl program promítán. Filmové plátno nebylo jen před zraky našich klientů, ale po celé ploše kopule, takže jsme chvílemi měli hvězdy opravdu přímo nad hlavou.

Následující den nám pan Netoušek potvrdil svoji spokojenost se splněným přáním slovy: “Byla to prostě bomba”.

Věříme, že jsme se s mobilním planetáriem nesetkali naposledy.

 

 

 

 

 Další článek