SeneCura SeniorCentrum Modřice

Ochutnávka ochucených piv v SeneCura SeniorCentru v Modřicích

Klienti nám v letních  měsících říkali, že by rádi ochutnali různé druhy ochucených alko i nealko piv.
Ochucená nealko piva zažívají boom. Loni jich Češi vypili o polovinu více než v roce 2014. Lídrem celé kategorie je Birell, který přichází s jarní novinkou Birell Polotmavý – Citrón. Poprvé tak dostává příchuť i polotmavá varianta Birellu. Příjemnou hořkost s jemnými karamelovými tóny ideálně doplňuje chuť citrusů. Díky ní je nový Birell osvěžujícím nealko pivem pro aktivní lidi, kteří si ho dají třeba po vyjížďce na kole nebo cvičení ve fitku.

O ochuceném alko pivě je rozšířená legenda, že pivo Radler vynalezl v roce 1922 Franz Xaver Kugler.. Kugler v té době vedl výletní restauraci Kugler Alm v obci Oberhaching na jih od Mnichova, kterou vyhledávali především cyklisté. Jedné soboty v červnu 1922 mu prý kvůli velké poptávce hrozilo, že dojde pivo. V nastalé nouzi smíchal pivo napůl s citrónovou limonádou a hostům pak nápoj servíroval jako „cyklistický máz“ (Radlermaß). V literatuře ale najdeme důkazy, že Radlermaß byl znám pravděpodobně už kolem roku 1900: o jeho čepování se zmiňuje např. bavorská spisovatelka Lena Christová ve své knize „Erinnerungen einer Überfüsssigen“ z roku 1912. A protože se vyprávění vztahuje k roku 1900, musel Radler existovat již v oné době. Proto se u této legendy nejedná o nic jiného než dobře vymyšlenou historku, která má do Kugler Alm přilákat více hostů. Momentálně se má za to, že Radlermaß vymysleli na konci 19. století v jednom ze sociálnědemokratických cyklistických klubů. Je ale velmi nepravděpodobné, že bychom se ještě mohli dopátrat pravého vynálezce Radlera.
Našim klientům jsme nabídli pět druhů ochucených nealko i alko piv. Jednalo se o Radler s příchutí pomeranče a zázvoru. Také Radler s příchutí grapefruit.  Z nealkoholických druhů jsme nalévali Birell s příchutí pomelo a grep, další velmi zajímavou příchutí byla  limetka s bezinkou od pivovaru Gambrinus. Od Birellu byl podáván další vzorek a to s příchutí polotmavého citronu. Asi nejneobvyklejší příchutí byla okurka s limetkou.
Klientům jsme k pivečku podávali slaný snack a mezi ochutnávkami jsme četli zajímavé informace o podávaných vzorcích.
Velmi nás potěšila paní Kalandrová, která nám na ochutnávku donesla názornou pomůcku a to větvičku chmele, kterou jsme si s klienty důkladně prohlédli. Bylo to velmi hezké a pohodové odpoledne.

 Další článek