SeneCura SeniorCentrum Modřice

Sýrové odpoledne v SeniorCentru Modřice

Po nedávné Valentýnské ochutnávce belgických čokolád nás čekala další ochutnávka, tentokrát však sýrově slaná.

Jako první jsme ochutnali francouzský sýr s bílou plísní na povrchu Camembert. „Tenhle sýr je dost podobný našemu hermelínu.“ Ozývalo se z řad klientů. Jako druhý přišel na řadu asi nejvíce slaný sýr z celé ochutnávky a to sýr Niva. Ten je charakteristický svou modro-zelenou plísní. Právě kvůli své barvě dostal své jméno, které se dá přeložit jako louka, nebo travnatá plocha. Dále jsme pokračovali italskými sýry a to jedním z nejtvrdších a naopak jedním z nejměkčích. Mezi tvrdé sýry patří Parmezán a mezi ty měkké Mozzarella. Většina klientů se shodla, že Mozzarella nemá příliš výraznou chuť a že Parmezán je možná výrazný až moc. Další sýr chutnal všem. Děravý, lehce oranžový švýcarský sýr Ementál, který se skladuje po bochnících o váze až 130 kilogramů. A jelikož jsme ochutnali zatím sýry pouze z kravského mléka, nesměly chybět ani sýry z mléka kozího a ovčího. Jako poslední jsme klientům dali ochutnat čerstvý, tvarohový sýr, který však nebyl pro každého, jelikož byl obalený v pikantním koření.

Odpoledne se blížilo ke konci a ještě chybělo zhodnotit, který sýr chutnal nejvíce. Většině chutnal Ementál a jako druhá se umístila Niva. Opět jsme prožili krásné odpoledne a ještě jsme si pochutnali.

 

 Další článek