SeneCura SeniorCentrum Modřice

Pečení vánočního cukroví v SeniorCentru Modřice

Cukroví je nedílnou součástí českých Vánoc a jeho vůně linoucí se snad z každé kuchyně neodmyslitelně patří k adventní náladě. I u nás jsme opět po roce provoněli jídelny a chodby našeho SeniorCentra Modřice. A které cukroví jsme letos chystali? Perníčky a linecké byla jasná volba.

Jako první byla potřeba zadělat těsta a nechat je dostatečně odležet – platí, že čím déle, tím lépe. Zdatné kuchařce zadělání jedné dávky těsta nezabere víc než 15 minut, je to ale fyzicky náročné na ruce, takže je potřeba počítat i s odpočinkem. My jsme od každého druhu zadělaly po dvou dávkách, takže nám to zabralo celé dopoledne.

Těsto jsme nechaly odležet dva dny a pak už jsme se s chutí vrhly do vykrajování. Stromek, kometa, prasátko a další vykrajovátka mezi sebou klienti různě vyměňovali a snažili se být co nejpřesnější.

Jemnou motoriku a umělecké nadání mohli klienti potrénovat a ukázat v závěrečné fázi při zdobení perníčků, kdy se opravdu všichni klienti snažili, aby ten jejich perníček byl ten nejhezčí. Poté už jen zbývalo slepit linecké marmeládou, pocukrovat a dílo bylo hotovo.

Při všech aktivitách zněly koledy, které si při tvorbě pobrukoval snad každý, a tak jsme zase všichni pocítili, že vánoční čas už je zase o kousek blíže.

 Další článek