SeneCura SeniorCentrum Modřice

Česká mše vánoční a koncert z vily Tugendhat

Ani aktuální situace nám nezabránila, abychom si s klienty SeniorCentra Modřice užili atmosféru jako na opravdovém koncertě. Promítalo se na plátně, a to koncert brněnské rodačky, mezzosopranistky Markéty Kožené a jejího doprovodu, manžela Sira Simona Rattla. Zazněly krásné české skladby od českých autorů světového měřítka, jako je Antonín Dvořák, Bohuslav Martinů nebo Leoš Janáček. Nechyběly ani vstupenky, program koncertu, dobré víno a v neposlední řadě příjemná uvaděčka.

Klienti to vzali opravdu zodpovědně a dokonce tomu přizpůsobili i svůj oděv a dámy dokonce i rtěnky. Nebyl to obyčejný koncert. Kromě krásné české hudby se odehrával v prostředí malebné vily Tugendhat, která je ojedinělým projevem funkcionalistického a internacionalistického uvažování německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Čisté tóny klavíru a nádherné lidové písně se rozléhaly po celém zařízení.

No a Vánoce bez Rybovky? U nás v SeniorCentru by to bez ní nešlo. I když letošní Vánoce byly opět jiné, než si je většina klientů z dřívějška pamatuje, vzduch byl plný vánoční atmosféry. Česká mše vánoční má ryze pastorální ráz, je zasazená do českého prostředí, pro svou prostotu i radostnou a svěží atmosféru byla a stále je srozumitelná a přístupná širokému obecenstvu. My jsme k tomu přidali horký sváteční punč plný dobrot a koření a nejeden klient byl dojatý krásným provedením. Spojením Rybovy mše, Ladova betlému a desítek dalších Ladových postaviček a scenérií vznikl nádherný animovaný film, který je už od roku 2007 neodmyslitelnou součástí vánočních svátků u nás. A k tomu hořící plamínky na adventním věnci, které tomu všemu dodaly tu pravou atmosféru.

 Další článek