SeneCura SeniorCentrum Modřice

Divadlo bez pravidel v SeniorCentru Modřice

Divadlo bez pravidel vzniklo v roce 2013 a založili ho studenti sociální pedagogiky a volného času z pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. Zakladatelé divadla chtěli dokázat, že loutkové divadlo umí i pomáhat. Začali využívat loutky i k aktivizaci seniorů. Proto nás v pátek navštívili i v SeniorCentru v Modřicích loutkovodiči z Divadla bez pravidel s loutkami Kašpárka a Babičky a také s kufrem plným předmětů, u nichž měli klienti za úkol uhodnout, k čemu sloužily a proč si je asi Babička do kufru schovala.

Byla to vlastně taková reminiscence a tvoření příběhu. Na začátku představení se Kašpárek i Babička s každým klientem pozdravili. Někteří klienti komunikovali ihned s loutkou jako s živou bytostí, některým klouzal zrak k loutkovodiči. To však neumenšilo nadšení z krásných, v tu chvíli oživlých, loutek. Uhodnout, jaký předmět od Kašpárka klient dostal do rukou, se většinou všem podařilo. A kdo měl s určením potíže, ostatní klienti mu ochotně poradili. Vznikl příběh, který dal Babičce vzpomenout na důvod uschování těchto předmětů do kufru a pro nás to bylo krásné dopoledne.

Loutky se s námi rozloučily a bylo ještě do oběda slyšet nadšené rozhovory či vidět přetrvávající úsměvy na tvářích našich klientů.

 Další článek