SeneCura SeniorCentrum Modřice

Historická skupina Adamantt v SeniorCentru Modřice

Do SeniorCentra v Modřicích zavítala dne 14. května historická skupina Adamantt, což v překladu znamená „diamant“. Manželé Činčalovi založili tuto historickou skupinu, která má nyní 3 až 5 členů, působí a vystupuje především na hradech a zámcích Moravy, jejich rozptyl sahá od doby husitské, gotické až po renesanci.

Představili našim klientům, jak se lidé oblékali, žili, z čeho jedli a pili. Klienti si mohli prohlédnout cínové nádobí, poháry, z kterých pila šlechta převážně víno a medovinu, jen prostý lid pil pivo a jedl z dřevěného nádobí. Poutavé bylo i vyprávění o dobových zbraních, které se dělily na sečné (což byly převážně meče z 14st.), bodné kordy (napůl sečné zbraně) a šavle (z 17.st.).

Vyprávěli o rozdílech mezi sportovním šermem a historickým, například co je to Rapír, neboli ostrá bodná špička. Dozvěděli se o základních výpadech, které se dělily na pozice prima, secunda, tercie a quarta, o italské, francouzské a německé škole šermu. Odvážné klientky si potěžkaly v rukou meče, které vážily 1,3 kg, i středně těžké meče 1,5 kg, které se držely obouručně. Vyzkoušely si drátěnou kuklu, která vážila 3,5 kg. Názorně nám bylo předvedeno, jak se obléká drátěná košile, která vážila kolem 10 kg. Pro představu v době husitské války měl pěšák na sobě 20 kg výzbroj. Pletení drátěné košile trvalo zhruba 2 600 hodin a navlékalo se očko po očku, spoje se pak letovaly, aby lépe držely. Pánové se neostýchali uchopit ani prvního předchůdce pistole, což byla píšťala, která se zapalovala doutnákem, dostřel nebyl moc velký, ale stačil, aby zaplašil koně. Například taková mušketa dokázala za minutu vystřelit 4krát.

Klientky ocenily převážně kostým „Dívka v modrém“ a mohly tak reálně vidět, jak se takový kostým obléká za pomoci asistence – od spodniček až ke korzetům. Šlechta té doby se totiž příliš neodhalovala a pro ženu ve vysokém postavení by bylo zcela necudné, aby ukázala špičky nohou či pouhý kotník. Na závěr si mohly dámy vyzkoušet i fialový klobouk.

Na památku dostali klienti krásné papírové růže a malou sladkou odměnu v podobě sušenky.

 Další článek